WordPress SPAM comments tegenhouden zonder plug-in
Comments of berichten tegenhouden op een WordPress website is vaak een taak die wordt overgedragen aan een plug-in, maar is met een kleine toepassing op het standaard filter eenvoudig voor 99% tegen te houden. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar een slimme truc die jij gelijk kan toepassen op jouw WordPress website!
Waarom geen extra plug-in hiervoor installeren?
Er zijn een hoop verschillende plug-ins die je voor hetzelfde probleem kunt installeren, echter is dit niet noodzakelijk om hetzelfde te bereiken.
SPAM comments zullen het grootste aantal van de totale aantal comments vormen die jij op je website zult ontvangen. Helaas is dit ook in 2025 nog een populaire manier om backlinks te hopen verzamelen naar een website toe. Dit zal vaak niet met slechte intentie bedoeld zijn, maar veel website eigenaars nemen nog een backlink pakket af voor een schijnbedrag in de hoop om betere resultaten te krijgen op Google. Dit is al jaren geen goede methode meer hiervoor, maar wordt nog steeds vaak gebruikt.
De reden om hier niet gelijk een extra plug-in voor te installeren is simpel, elke plug-in die je toevoegt zal ervoor zorgen dat jouw website meer zaken dient in te laden om niet alleen de administrator omgeving te openen. Maar ook de website zelf. Het is daarom aan te raden om enkel het broodnodige te installeren, en dit ook regelmatig bij te houden. Verouderde plug-ins vormen vaak een van de hoofdredenen waarom een website gehackt kan worden.
Met deze simpele toevoeging aan het standaard filter van WordPress scheelt dit je dus weer een plug-in, en kan dus positief uitpakken voor je website beheer en gebruikerservaring.
Filter toepassen op hyperlinks
De truc om 99% van de SPAM comments op WordPress tegen te houden is om alle comments met een hyperlink hierin gelijk naar de prullenbak te laten verplaatsen. Dit kan je doen door in te loggen binnen je WordPress administrator omgeving, en vervolgens naar Settings -> Discussion te gaan in het linkermenu, en hierna aan het filter het volgende toe te voegen:
Hierna navigeer je naar het veld voor: Disallowed Comment Keys
En voer je in dit veld het volgende in:
http
https
Ook kan je de lijst handmatig uitbreiden met enkele termen die je vaak voorbij ziet komen, in dit voorbeeld kwam er veel Russische SPAM binnen. Hierdoor zijn er een aantal veel voorkomende Russische woorden aan deze lijst toegevoegd.

Eens in de zoveel tijd is het dan nog steeds wel aan te raden om in te loggen binnen WordPress, en de comments in de trash of prullenbak te verwijderen. Dit kan je in de prullenbak in een keer doen, en hoef je dus niet zoals in de pending comments pagina voor pagina te doen. Wat enorm veel werk scheelt.
Je ziet in de screenshot hieronder dat elke comment die achtergelaten is binnen deze website is afgevangen en gelijk naar de prullenbak is verplaatst. Het kan in een enkel geval voorkomen dat een “echte” comment hier ook tussenkomt als deze ook een hyperlink heeft toegevoegd, dit is echter in onze ervaring met het beheren van vele WordPress websites voor klanten maar een enkele keer het geval.
Wil je ook dat wij het onderhoud voor je uit handen nemen voor jouw WordPress website? Neem dan een kijkje in onze Managed WordPress hosting pakketten. Zo nemen wij onderhoud zoals updates, backups, beveiliging, en snelheid voor je uit handen.
Zijn comments op je blog nog wel noodzakelijk?
Al geruime tijd is het de vraag of comments of berichten op een WordPress website nog wel zinvol zijn en het werk wat hieraan vasthangt waard is. Veel discussie en berichten vinden namelijk niet meer plaats op een website zelf, maar eerder op Sociale Media kanalen en posts. In het begin of de opstartfase van je website is het dus noodzakelijk om hier goed over na te denken of je dit wel wilt.
Vrijwel alle comments die je ontvangt op een blog of zakelijke website met WordPress zal een SPAM bericht zijn, de daadwerkelijke discussie vindt hier dus vaak buiten plaats op andere kanalen. Hier is namelijk vaak al een account voor aangemaakt, en hoeven mensen geen formulier voor in te vullen of lid te worden van een nieuw platform. Dit is voor vele gebruikers die je dus een bericht willen sturen een lagere drempel dan een bericht achter te laten op een website.
Veel website eigenaars kiezen er dus tegenwoordig voor om Comments of berichten in zijn geheel uit te schakelen op de website, zodat dit niet bijgehouden dient te worden. Voor veel bedrijvenwebsites zal dit eerder het geval zijn, maar voor een hobby blog kan juist die interactie op posts interessant zijn voor ook andere bezoekers. Overweeg dus de voor en nadelen hierin, en kies voor wat bij jouw het meeste aansluit.