Waarom Inactieve WordPress plug-ins verwijderen

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

Waarom zoveel mensen kiezen voor WordPress

WordPress blijft ook in 2025 nog de populairste methode om zelf een website
Lees meer

Waarom Inactieve WordPress plug-ins verwijderen

Een snelle veilige en goed geoptimaliseerde WordPress-website begint met het
Lees meer

Is WordPress org gratis?

Voor starters kan het verwarrend zijn welke versie van WordPress je dient
Lees meer

Waarom Inactieve WordPress plug-ins verwijderen

Een snelle, veilige en goed geoptimaliseerde WordPress-website begint met het minimaliseren van overbodige elementen. Een van de meest vergeten onderdelen hiervan zijn inactieve plug-ins. Veel gebruikers testen een plug-in, deactiveren deze vervolgens en laten hem daarna ongemoeid. Dit kan echter nadelige gevolgen hebben voor je website. In deze blogpost bespreken we waarom het belangrijk is om inactieve WordPress-plug-ins te verwijderen en hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Waarom Inactieve plug-ins verwijderen? 

Er zijn 3 hoofdredenen waarom het verstandig is om inactieve plugins te verwijderen,  zie hieronder en lees snel verder voor alle redenen!

1  Ze nemen onnodige ruimte in beslag

Een reden waarom inactieve plug-ins verwijderd dienen te worden is vanwege de ruimte die ingenomen wordt binnen je WordPress website, onderdelen die je niet meer gebruikt maar niet verwijderd hebt blijven nog steeds in je wp-content folder bestaan. En kunnen hierdoor nog meer ruimte innemen dan nodig is. Het is een groot voordeel om te zorgen dat jouw WordPress website altijd zo mager mogelijk blijft. Dit vanwege de snelheid van je website, de ingenomen ruimte binnen je hosting pakket, en de grootte die jouw backup bestanden innemen. Als je namelijk een backup maakt van jouw WordPress website worden tevens je inactieve plug-ins hierin meegenomen. Wat ervoor zorgt dat je vervuiling krijgt in je bestanden. 

Verwijder dus plug-ins zodra je ze niet meer gebruikt en actief hebt staan. Dit zorgt enkel voor loze ruimte verbruik in je WordPress installatie. 

2 Inactieve plug-ins zijn nog steeds vatbaar voor misbruik

De belangrijkste reden om ongebruikte plug-ins te verwijderen, is het risico op beveiligingslekken. Ook al is een plug-in gedeactiveerd, de bestanden blijven op je server staan. Dit betekent dat als er een kwetsbaarheid in de plug-in wordt ontdekt, kwaadwillenden hier misbruik van kunnen maken. Het komt vaak voor dat hackers misbruik maken van verouderde of inactieve plug-ins om toegang te krijgen tot websites. Met alle gevolgen van dien. Dit kan namelijk resulteren in het totale verlies van je website indien je geen backup hebt gemaakt en bijhoud, of een hoop werk en vaak investering vereisen om weer op te schonen. 

Maak altijd gebruik van gezond verstand voor je een plug-in installeert op je website, en controleer reviews en de frequentie waarin updates worden uitgebracht. Een plug-in die al een jaar niet meer is bijgewerkt is vaak een goede indicatie dat dit niet meer ondersteund wordt door de ontwikkelaars, en deze dus potentiële lekken kan bevatten hierdoor. 

3 Betere prestaties en onderhoudsgemak

Een opgeruimde website werkt efficiënter en sneller. Hoe minder onnodige plug-ins er geïnstalleerd zijn, hoe minder WordPress hoeft te laden en te beheren. Dit komt de algehele prestaties en laadtijden van je website ten goede. Daarnaast is het eenvoudiger om je website te onderhouden en updates uit te voeren als je alleen de essentiële plug-ins hebt geïnstalleerd. Je hoeft daarin dus niet meer onderdelen die je toch niet gebruikt up to date te houden, want deze zijn namelijk door je verwijderd. 

Inactieve plug-ins verwijderen binnen WordPress

Het verwijderen van ongebruikte plug-ins is een eenvoudig proces. Volg deze stappen:

Log in op je WordPress-dashboard.

Ga naar "Plug-ins" > "Geïnstalleerde plug-ins".

Filter op "Inactieve" plug-ins. Dit kan door bovenaan de lijst op "Inactief" te klikken.

Klik op "Verwijderen" onder elke inactieve plug-in. WordPress vraagt om bevestiging voordat de plug-in definitief wordt verwijderd.

Waarom Inactieve WordPress plug-ins verwijderen

Herhaal dit voor alle inactieve plug-ins die je niet meer nodig hebt. Controleer ook de gebruiksaanwijzingen van de plug-ins die gebruikmaken van de database binnen WordPress, het verwijderen van de plug-in is in sommige gevallen niet afdoende, en hier dienen dan ook de database tabellen die hiervoor zijn aangemaakt verwijderd te worden. In de gebruikersaanwijzing kan je dan terugzien welke tabellen exact zijn aangemaakt, en welke dus veilig zijn om te verwijderen. 

Tip: Als je een plug-in slechts tijdelijk niet gebruikt, maar later misschien weer wilt activeren, zorg er dan voor dat deze up-to-date blijft om beveiligingsproblemen te voorkomen.

Met het uittesten van een plug-in is dit raadzaam om dit op een test omgeving te doen

Als je regelmatig nieuwe plug-ins test, is het aan te raden om dit niet direct op je live-website te doen. Een betere aanpak is om een testomgeving te gebruiken, zoals een subdomein die je eenvoudig kunt aanmaken via het klantenpanel. Met dit subdomein kan je ervoor zorgen dat deze niet wordt geïndexeerd door zoekmachines. En zo niet de reputatie schaadt van jouw live-website. Enige testen die je uitvoert kunnen dan ook ervoor zorgen dat jouw website geen gevaar loopt of de website vervuild. Enige thema’s en plug-ins die je wilt uitproberen kunnen op deze manier veilig getest worden. 

Houdt jouw WordPress website dus ook “lean and mean” voor de beste prestaties hiervan, en zorg ervoor dat hij sneller is en blijft, minder vatbaar is voor malware en misbruik en zo veilig te gebruiken blijft. Wanneer je een plug-in test is het dus raadzaam om dit eerst te doen binnen een testomgeving. Zo houdt je jouw productie website online.

Wil je ook de beste fundering voor jouw volgende WordPress website? Neem dan een kijkje binnen de WordPress hosting van MijnWordPressPartner.nl, waar wij deze fundering voor je hebben klaarstaan voor een scherpe prijs. Sluit nu jouw hosting pakket af!