Updates aan XML sitemap data slim inzetten

Bekijk ook eens een van de onderstaande artikelen

Pagina indeling binnen WordPress

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd kan je aan de gang gaan met het publiceren
Lees meer

Updates aan XML sitemap data slim inzetten

Een XML sitemap is voor velen iets waar niet over nagedacht over hoeft te
Lees meer

Is WordPress org gratis?

Voor starters kan het verwarrend zijn welke versie van WordPress je dient
Lees meer

Updates aan XML sitemap data slim inzetten

Een XML sitemap is voor velen iets waar niet over nagedacht over hoeft te worden, het kan echter een krachtige tool zijn om jouw content op de juiste manier te laten indexeren door zoekmachines. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar hoe jij dit het beste kunt inrichten, en wat de laatste tip is van Google’s John Mueller. 

Een sitemap.xml is een bestand wat elke publieke website dient te hebben, dit dient namelijk een index of inhoudsopgave te zijn die gebruikt kan worden zodat een zoekmachine weet welke pagina’s geïndexeerd kunnen worden binnen je website. En welke prioriteit hieraan gegeven dient te worden. De over ons pagina zal bijvoorbeeld een stuk minder vaak gewijzigd worden dan een blog post, of andere nieuwe pagina. Een sitemap.xml helpt hierin om helder te hebben welke pagina’s prioriteit hebben op nieuwe crawls of indexeringen. En werkt hierin ook samen met het robots.txt bestand. 

Het meest populaire Content Management Systeem WordPress, heeft een optie om automatisch een Sitemap.xml aan te maken voor jouw website. In diverse testen werkt dit echter niet betrouwbaar, en kan beter beheerd worden met een eigen plug-in hiervoor. Met een plug-in zoals The SEO Framework wordt dit voor je geregeld en kan meer opties bieden dan de default WordPress sitemap. De hoofdreden waarom de juiste Sitemap.xml belangrijk is om te hebben, is dat gewijzigde artikelen of pagina’s ook doorgegeven worden in de sitemap. Zelfs als je dus een oudere pagina hebt die hier al in stond, dan kan je deze aanpassen zoals gebruikelijk. Hierna is de datum van de bewerking gelijk verwerkt in de sitemap. En kan deze dus zonder verdere inmenging weer geïndexeerd worden door Google. 

Updates aan XML sitemap data slim inzetten

John Muellers laatste tips voor een Sitemap

Er was ter sprake gekomen op Reddit of het raadzaam was om de datum van de laatste wijzigingen aan content altijd op de huidige dag te zetten, dit kan namelijk Google forceren om altijd de laatste content te serveren en mogelijk jouw resultaten voor te trekken. Dit wordt echter sterk afgeraden door John Mueller van Google die hier actief in is. De quote hierop is als volgt: 

“It’s usually a sign they have a broken sitemap generator setup. It has no positive effect. It’s just a lazy setup.”

De originele poster op Reddit had namelijk in de gaten gekregen dat concurrentie deze tactiek gebruikten om de resultaten kunstmatig omhoog te krijgen. Dergelijke SPAM tactieken hebben echter vrijwel in geen geval het lange leven, en zal wellicht kort werken, maar op de lange termijn zal hier een oplossing of preventie voor worden uitgerold door Google. Het wordt dus afgeraden om hiermee te sjoemelen in je Sitemap.xml, en daadwerkelijk enkel de datum van de laatste wijziging bij te werken wanneer je hier content veranderd is, aangevuld, of anderzijds verrijkt is. 

Ook hier geld weer dat benadrukt wordt op het ontwikkelen en serveren van werkelijk behulpzame content, en dat je dus niet de focus legt op het nemen van shortcuts om jezelf een tijdelijke boost te kunnen geven. Probeer dus altijd te zorgen voor een hoge kwaliteit content op je website, en dat deze content aansluit wat jouw website bezoekers van je verwachten.  

Conclusie

Een goed ingerichte en up-to-date XML sitemap is een essentieel onderdeel van een succesvolle SEO-strategie. Door eerlijk en strategisch om te gaan met de data in je sitemap, voorkom je problemen en zorg je ervoor dat jouw waardevolle content optimaal wordt geïndexeerd. Laat je niet verleiden tot korte termijn trucs, maar investeer in duurzame kwaliteit en structuur.

Wil je zeker weten dat jouw WordPress-website technisch goed in elkaar zit — inclusief een betrouwbare sitemap en andere SEO-fundamenten?

💡 Laat MijnWordPressPartner.nl je helpen met het optimaliseren van jouw website.

👉 Bezoek ons op www.MijnWordPressPartner.nl en ontdek hoe we jouw WordPress-project naar een hoger niveau kunnen tillen met onze Managed WordPress hosting!